29 d’octubre del 2009

GIMP Activitat 2: Retallar i editar la imatge

A la següent activitat, hem utilitzat el programa GIMP per retallar les nostres fotografies i retallar un element concret de la nostra imatge.

La meva imatge real ha sigut aquesta:




1) Desprès d'haver escollit la imatge per a retallar, hem obert la "Caixa d'eines" on trobem diferents opcions per fer coses amb la fotografia. Hem clikat a l' "Eina de selecció", per tal de seleccionar la part de la imatge que voliem retallar. A continuació hem clikat a "Imatge" i "Retallar selecció".

Cal tornar a modificar el tamany de la imatge de nou, per què te molts píxels. Per tant, tornem a modificar la grandària i la guardem com a:

FOTO 1




2) El següent pas ha consistit en editar la nostra fotografia canviant colors, la saturació (tonalitats i lluminositat), blanc i negre... i hem pogut utilitzar tambè diferents filtres. Nosaltres mateixos hem anat experimentant.
Jo, per exemple, he anat provant colors, tonalitats, diferents filtres, he posteritzat... i el meu resultat ha sigut el següent:


FOTO 2




3) Finalment, hem retallat una part de la imatge que nosaltres hem seleccionat. Hem clikat a la "Caixa d'eines" i al llaç, ès a dir, l'"Eina de selecció lliure". Desprès de seleccionar la part que volem retallar, hem clikat a "Imatge" i "Retallar la selecció". A partir d'aquest moment podies editar la teva fotografia tantes vegades com creguèssis convenient, posant de fons tots aquells efectes que fossin del teu gust. La meva imatge final ha sigut aquesta:


FOTO 3


GIMP Activitat 1: Escalar la imatge

Un dels aspectes interessants, que parlàvem en l'entrada anterior i que hem après, ha sigut escalar la imatge, ès a dir, modificar la seva grandària de píxels. En aquest cas, per convertir-la en una mida òptima per desprès poder col·locar-la a la columna del nostre bloc.

Els pasos han sigut els següents:

- Clikar a "Archivo" i "Abrir" per escogir la fotografia que vols modificar

- Clikar a "Imatge" i "Escalar imatge"

- A partir d'aquí cal modificar l'amplada de la imatge i posar 350 píxels (hem de garantir que l'icona amb forma de cadena que surt al cosat, estigui lligada).Quan posem 350 píxels a l'amplada de la imatge, tambè es modificarà l'altura. Un cop fet això, clikar el botó "Escala".

Exemple de fotografia:





- Mida real:

Amplada - 3072
Altura - 2304

- Mida a escala:

Amplada - 350
Altura - 263

GIMP


GIMP és un programa de software lliure, que serveix per editar imatges digitals, tan dibuixos com fotografies.




A la classe d'avui hem après a utilitzar aquest programa a partir de dues activitats, on hem treballat cuatre aspectes importants:

- Modificar la grandària dels píxels (escalar), per tal de poder penjar-la a la columna del nostre bloc, amb una resolució de 350 píxels d'amplada.

- Retallar una fotografia

- Aplicar a una fotografia efectes especials com modificar el contrast, la saturació, posar-la en blanc i negre...

- Retallar la imatge retallant la part seleccionada i posant de fons allò que cadascú creiès convenient.

Nota: Per guardar la imatge cal guardar-la com arxiu "jpg"

25 d’octubre del 2009

El racó de la música

A la classe de TIC, teniem que crear per grups una Blocosfera.

I què és una blocosfera? És podria definir com un conjunt de blocs o comunitat d'un grup de blocs, que tenen relacions entre si, tant els blocs com entre els blocaires i que parlen sobre un mateix tema o similar. Aquests blocs tambè es poden connectar entre sí a través de comentaris que els usuaris deixen en altres blocs. A Parti d'aquí podem incloïr un altre concepte: mem, que és quan en ocasions, quan l'autor d'un bloc està interessat en encetar una reflexió conjunta amb altres educadors sobre una situació o un tema concret pot fer una reflexió inicial i convidar a altres blocaires a pensar-hi sobre el tema.


El nostre grup em decidir crear el nostre propi blog dedicat a la música en l'educació infantil, d'aquí el seu títol "El racó de la música". Hem pensat que seria un bon tema a tractar ja que aquest recurs s'utilitza molt per a que els nens puguin aprendre d'una manera més dinàmica. Tambè crec que la música ès un mitjà d'expressió molt bó de sentiments.
Així doncs, hem decidit proposar-vos diferents recursos per treballar la música a l'educació infantil.

Per veure el nostre bloc
clikeu aquí

21 d’octubre del 2009

Què és la cultura lliure?

La cultura lliure és tota aquella creació i el moviment que la promou, que advoca per l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure. El programari lliure és tot allò que pot ser utilitzat, estudiat o modificat sense restriccions, i que pot ser copiat o modificat sense cap o gaires restriccions per garantir el futur dels destinataris i els seus drets.

Un exemple de cultura lliure seria el Wikipedia.

En quant a l'activitat que es planteja, s'exposen 4 situacions que es succeeixen a les escoles del nostre país. Decidim quina és la correcta i la que s'apropa a la filosofia de la cultura lliure:

A- El professor d'educació física diu als seu alumnes: "Per demà, tothom vindrà a classe amb unes "Nike. Jordan Collezione 20/3" per a poder fer les pràctiques de basquet.

Aquesta situació la veig completamente incorrecta. Nomès cal dir una cosa, en cap moment segueix la cultura lliure, ja que el professor d'entrada, no deixa cap mena de llibertat als alumnes per a que portin les deportives que ells vulguin. Han de ser les Nike.Jordan per poder fer les pràctiques. Ho veig com una obligació sense cap sentit. Qualsevol sabatilla deportiva és bona per fer Educació física, a més implica molta publicitat.


B- Estem a classe fent un projecte de col·laboratiu de ciències i diem als nostres alumnes: Aneu a google, cerqueu imatges sobre la terra i les aneu enganxant i comentant al Word.

Crec que tampoc segueix la cultura lliure. El mestre, com en el cas anterior, "obliga" d'una manera a utilitzar un programa.


C- Per a preparar una classe, el mestre ha confeccionat un fantàstic PowerPoint en el que li manquen les dues últimes diapositives, l'envia per correu electrònic als seus alumnes amb la instrucció següent: Obriu el PowerPoint, fet amb la versió 2007, i completeu les dues últimes diapositives amb les dades que falten i la propera setmana el porteu a classe per comentar-lo.

Aquesta situació per a mi tambè és incorrecte. S'obliga a que els alumnes treballin exactament amb la versió 2007 de Power Point. I si algun alumne no té exactament aquestà versió, no pot fer el treball que s'està demanant?


D- El professor de ciències, en una excursió, diu als seus alumnes: "Entreu a la botiga de records, agafeu les postals que vulgueu per portar-les als pares"

Aquesta és la situació que veig més adecuada i que s'apropa més a la filosofia de cultura lliure. La frase "agafeu les postals que volgueu" ja implica tota llibertat. L'alumne pot escollir aquella postal que més li agradi o cregui més convenient per portar-la als seus pares, i sense cap mena de restricció.

Ara us toca a vosaltres, opinar. Quina és la opció correcta?

15 d’octubre del 2009

Audacity

Bona tarda,

avui explicaré allò que vam fer a la classe de TIC del dia 8 d’octubre.
Vam aprendre a utilizar el programa “Audacity”. Personalment, mai havia sentit parlar d’aquest programa.



L’Audacity és un programa informàtic que serveix per editar, gravar i modificar arxius d'audio, ès a dir, sons. Té diferents utilitats, així com: crear un programa de radio a l’escola per a que els infants puguin ser els protagonistes o parlar amb música de fons. Amb aquest programa pots gravar el teu propi so o pel contrari, importar arxius.

  • A continuació us presento els passos a seguir per gravar veus i sons:

    Per gravar, clika al botó amb un cercle vermell
    (pausa) i si pel contrari, vols parar la gravació, clika al botó de color groc (stop).

    Per modificar els sons i les veus, si es sent molt fluix, has de seleccionar el so i clikar "Efecto". A continuació clika “Amplificar"

    Per a comprimir el so, clika a la finestra "Arxiu" i desprès “exportar como Wab"

    Si vols donar més intensitat a la teva gravació, pots optar per posar un fons de música clikant a la finestra “Projecte” i desprès “Importar audio”

    Si t’has equivocat o vols retallar parts de la gravació, ho pots fer clikant l’eina de selecció, seleccionant la part que vols eliminar i clikant el botó “Retallar”

    Per fer una gravació de veus una darrera l'altra fer clik a "Eina de trasllat en el temps"




Nota: s'ha de rebaixar el volum de la música per a que s'escoltin les veus.


Per escoltar el nostre arxiu d'audio clikeu aqui


Per concloure, m'agradaria dir que l'Audacity m'ha semblat un programa molt útil i de fàcil ús. Vaig pensar que allò que farè primer quan tingui temps (i aprofitant que ja sé utilitzar-lo), serà gravar un conte amb música de fons.

Una abraçada i fins la pròxima!

1 d’octubre del 2009

Bloc de notes de google i Delicious, per quin us decanteu?

A la classe d'avui hem après els principis bàsics per gestionar informació, ès a dir, com guardar tota aquella informació que trobem a Internet. Hem après a utilitzar els blocs de notes de Google i el Delicious, ens hem creat un i a partir d'aquí hem anat investigant quins eren els avantatges i desavantatges de cada un.


El bloc de notes de Google et permet guardar les direccions web o fragments de text que siguin del teu interès i que vulguis veure més endavant en la xarxa. Així doncs, està a disposició teva, en tot moment.Tambè et permet fer anotacions.

El Delicious es força semblant al bloc de notes, però amb anglès. Tambè permet pujar adreçes d'internet, que es poden compartir amb altres usuaris.


Personalment, crec que ulilitzaria més el bloc de notes, possiblement per l'idioma i la seva senzillesa, tot i que el Delicious m'ha resultat força interessant i molt més complet. Pots trobar pàgines interessants i sobre l'àmbit que desitgis, així com música o educació.

Així doncs, vosaltres que preferiu nois: Bloc de notes google o Delicious?